Realisme & Black/Grey

Er zijn ontzettend veel verschillende sub-stijlen, ontwerpen en ideeën in deze stijl. Van duistere horror thema’s tot familie portretten, je kunt het zo gek niet bedenken. Dit is de kracht van realisme; alles is samen te brengen in deze stijl!

Een van de meest herkenbare dingen van realisme tattoos is toch wel het stencil. Iedereen die ooit een tattoo heeft laten zetten in deze stijl zal het vast al eens opgevallen zijn, het ontzettend gedetailleerde stencil. Duizenden lijntjes en kleine vormen, net een typografische landkaart.

Elke tattoo artiest heeft zijn eigen aanpak, maar een ding wat zeker is is dat deze stijl ontzettend veel planning vereist, veel technische skills en kennis over hoe tattoos de tand des tijds weerstaan. Realisme tattoos zien er vaak indrukwekkend uit als ze net gezet zijn, maar kunnen na het genezen behoorlijk slecht opdrogen wanneer ze niet zijn gezet met de juiste technische skills.

WIE IS GESPECIALISEERD?

male back with tiger tattoo black and grey

Māori / Tā Moko

Deze stijl vindt zijn ontstaan in Aotearoa (Nieuw Zeeland) en had destijds het gezicht als focuspunt. Voor mannen kwam de tattoo over het gehele gezicht, voor vrouwen beperkte dit zich tot enkel de huid rondom de kin en/of lippen. Naast het gezicht hadden sommige Māori ook andere delen van het lichaam getatoeëerd zoals de rug, achterwerk en benen. 

Anders dan de Marquesan en Samoan tattoos, gebruikt deze stijl geen grote vlakken zwart. Het contrast wordt gemaakt door de velen lijnen in het ontwerp, welke dicht bij elkaar staan, en geven zo vorm aan patronen en symbolen met veel betekenis. Door het gebruik van minder zwart komt de nadruk te liggen op de organische vormen van de huid die niet getatoeëerd wordt. Dit zorgt er voor dat het ontwerp erg dynamisch is en goed leesbaar. Ook oogt het wat organischer door de vele rondingen .

WIE IS GESPECIALISEERD?

Samoan / Tatau

Peʻa is de populaire naam van de traditionele mannelijke ’tatau’ (tattoo) van Samoa, ook wel ‘malofie’ genoemd (voor de man) of ‘malu’ (voor de vrouw). Van origine bedekte deze tattoo stijl enkel het lichaam vanaf het midden van de rug tot aan die knieën. 

Ondanks dat deze stijl wat ‘dichter’ en drukker is dan Marquesan, bestaat Samoan ook uit grote stukken met zwart (voor mannen). De Samoan tattoo was destijds bedoeld om de drager te beschermen, maar was ook een indicatie van de sociale rang waar de persoon tot behoorde. Tegenwoordig is de stijl zover gemoderniseerd, mede door populariteit in de Westerse cultuur, dat er op het gehele lichaam wordt getatoeëerd. 

WIE IS GESPECIALISEERD?

Marquesan - Patutiki

Deze stijl komt van de Marquesas Islands, een eilandengroep in Frans-Polynesië. Je kunt het herkennen aan de veelal vierkante lay-out, met grote stukken opengelaten huid met rondom veel zwart. Deze balans tussen zwart en huidskleur is erg belangrijk om het ontwerp kracht bij te zetten. 

Zoals veel stammen waren de  Marquesas strijders en navigators; deze tattoos waren dan ook bedoeld als een soort harnas ter bescherming, door middel van de symbolen in de tattoo. De orginele naam van het zetten van deze stijl is Patutiki en werd gedaan door de Tuhuna, tijdens ceremonies en rituelen.

WIE IS GESPECIALISEERD?