7 Dieren tattoos en hun betekenis

Tattoos van wilde dieren zijn ontzettend populair. Waarom is dit eigelijk? – Het antwoord is te vinden in de symbolische betekenis van deze dieren.

Deze symbolische betekenissen zijn ontstaan vanuit de overtuiging dat mens en dier spiritueel met elkaar verbonden zijn en dat dieren mensen kunnen helpen in hun spiritualiteit en fysieke of spirituele leven. We hebben enkele van de meest voorkomende tattoos van dieren bekeken en onderzochten wat hun spirituele en culturele betekenis is. Hopelijk helpt dit je bij het maken van de juiste keuze!

1. Leeuwen Tattoo

Laten we beginnen met de koning van de jungle! De leeuw staat al eeuwen lang symbool voor macht, leiderschap en kracht. De leeuw wordt gezien als moedig, krachtig en ongelooflijk onverschrokken. Naast macht en leiderschap symboliseren leeuwen en leeuwentatoeages ook trots, ouderschap, vrede en harmonie.

2. Wolf Tattoo

De wolf is een van de meest gerespecteerde dieren door de geschiedenis heen. Het is zeer intelligent en veerkrachtig. Lang geleden interpreteerden mensen het leven van de wolf vaak als een leven van goddelijkheid, spiritualiteit en wedergeboorte. Tegenwoordig gaat een dergelijke interpretatie vaak gepaard met de niet zo positieve eigenschappen van wolven. In veel culturen symboliseert de wolf vernietiging, gevaar en dood.

Niettemin symboliseren wolf-tatoeages over het algemeen leiderschap, macht, bescherming en familie. Andere symbolen die aan hun wolventattoo kunnen worden toegeschreven, zijn loyaliteit, vaderschap en broederschap, spiritualiteit, eenheid, veerkracht en voortplanting.

3. Kat Tattoo

Over het algemeen zijn katten een symbool van een nieuw leven en wedergeboorte, maar ook van royalty en trots. De reden waarom katten zo’n symboliek dragen, komt voort uit hun ‘negen levens‘ en het feit dat ze in het oude Egypte als een godheid werden behandeld.

Tegenwoordig kan de kat veel verschillende dingen symboliseren, afhankelijk van het ras of de kleur. Als je bijvoorbeeld een tattoo van een zwarte kat wilt, is de symboliek vaak die van mysterie, bijgeloof, mythisch, enz.

Kat tattoo door Martin

4. Slangen Tattoo

Slangen hebben geen goede reputatie als het gaat om hun rol in historische gebeurtenissen en verhalen. Veel culturen en religies zien slangen als een vernietigingskracht of als een angstaanjagende verandering. Wanneer we slangen echter als dieren observeren en niet als enkele historische wezens, zien we ze meer als een kracht van verandering en transformatie.

Omdat slangen hun huid verliezen, dragen ze de symboliek van persoonlijke transformatie en het vermogen om ten goede te veranderen. Natuurlijk kunnen de slangentatoeages ook dezelfde betekenis hebben, of variëren afhankelijk van het slangenras. Cobra-tattoos dragen bijvoorbeeld de betekenis van royalty, spiritualiteit en beschermende krachten, allemaal afkomstig van de oude Egyptische interpretatie.

5. Uilen Tattoo

Door de geschiedenis heen werden uilen gezien als de heilige bewakers van kennis en wijsheid. Ook in de moderne cultuur worden uilen niet alleen als vogels gezien, maar eerder als beschermers en mythologische bewakers. Ze worden zelfs gebruikt in boeken en films om kennis en wijsheid te symboliseren, of werden gezien en boodschappers (bijvoorbeeld in Harry Potter). Uilen symboliseren vaak het nachtelijke leven, mysterie en ook het bovennatuurlijke.

Een dergelijke betekenis voor uilen komt voort uit de Indiaanse cultuur, maar ook uit Hindoeïstische, Egyptische en andere mythologieën over de hele wereld. In sommige culturen vertegenwoordigden uilen echter ook de dood van beroemde en publieke figuren. Men geloofde ook dat ze konden communiceren met de zielen van de overledenen (vooral vanwege hun grote ogen en onheilspellende energie).

6. Kraaien Tattoo

Kraaien worden over het algemeen geassocieerd met negatieve dingen, zoals duisternis, het onbekende of de dood. Deze slechte reputatie heeft deze kraaien eeuwenlang achtervolgd, en zelfs tegenwoordig worden ze over de hele wereld gezien als een voorteken van pech en dood.

In werkelijkheid zijn kraaien echter ongelooflijk slim en vindingrijk. Ze hebben een uitstekend geheugen en kunnen mensen herkennen en onthouden. Veel mensen zien kraaien als een teken van succes, gezondheid en rijkdom. Over het algemeen zijn mensen kraaien gaan associëren met mysterie, magie en geluk.

7. Tijger Tattoo

Als we het hebben over tijgers, bedoelen we vaak de Bengaalse tijger. Maar toch wordt het grootste deel van de symboliek die met tijgers is verbonden, ook gebruikt voor leeuwen. Daarom staat de symboliek van tijger voor kracht, bekwaamheid en zelfs royalty of koning. In de hindoeïstische cultuur wordt tijgerhuid zelfs als heilig beschouwd omdat het de zetel is van Lord Shiva.

Zelfvertrouwen is een andere symbolische betekenis van de tijger, want geen enkel ander dier is zo onverschrokken en standvastig als de tijger. In sommige Oosterse landen vertegenwoordigt de tijger status, rang, plaats en positie.

De tijger staat als laatste voor rauwe gevoelens en emoties. Het symboliseert oerinstincten, onvoorspelbaarheid en het vermogen om jezelf te vertrouwen. Deze oerinstincten zijn wilskracht, persoonlijke kracht en moed.